3 1

Durf jij wel eens dingen tegen je goesting te doen?

Ik steek het niet onder stoelen of banken, ook ik heb in het verleden veel dingen gedaan tegen mijn goesting. Gewoon omdat ik dacht dat het zo moest of omdat iemand anders dat zei. Je weet wel, tradities, gewoontes, iets wat je geleerd hebt,…. er zijn zoveel dingen die je kunnen beïnvloeden om toch iets te doen dat eigenlijk niet in overeenstemming is met je ware zijn.

Maar wat als ik je vertel dat je eigenlijk gewoon moet doen waar je zin in hebt? Dat je eigenlijk niets hoeft te doen tegen je wil in!

Yeah right, hoor ik je denken…. “in onze huidige maatschappij lukt dat niet, soms moet je eens dingen doen tegen je goesting anders werkt het niet.”

Hmm… Misschien heb je ook een beetje gelijk, er zijn bepaalde zaken die ik ook moet doen en die ik eigenlijk helemaal niet leuk vind, maar het is te verwaarlozen in vergelijking met de dingen die ik wel met mijn goesting doe.

Kijk…

Ik denk dat als je beslissingen gaat nemen op basis van wat JIJ wilt, in plaats van wat je denkt dat je zou moeten doen, je een stuk gelukkiger zullen maken. Denk eens na, wanneer was de laatste keer dat je iets deed wat je eigenlijk niet wilde doen? En hoe voelde je je daarbij? De kans is groot dat het niet zo geweldig was, je ervaarde misschien frustraties, woede of je was misschien verbitterd of teleurgesteld…

Zet dat nu af tegen de laatste keer dat je iets deed wat je echt wilde doen, hoe voelde je je daardoor? Zou het kunnen dat je een bepaalde voldoening had, of dat je eerder succes ervaarde of misschien ervaarde je een geweldig gevoel van tevredenheid. En is een goed gevoel niet wat we allemaal willen?

Dus waarom niet beginnen met beslissingen te nemen op basis van wat ons een goed gevoel geeft, in plaats van wat we denken dat we zouden moeten doen of wat anderen ons opleggen om te doen?

Waarom je beslissingen zou nemen op basis van je gevoel?

Je gevoel is er niet voor niets, het is je interne geleidingssysteem dat je probeert te vertellen wat het beste voor je is. Je gevoel onderdrukken of er tegenin gaan leidt alleen maar tot ontevredenheid en een ongelukkig gevoel.  Als je de juiste keuzes wilt maken, moet je beslissingen gaan nemen op basis van je gevoel en wat het beste voor je is, niet op basis van wat andere mensen denken of wat de gewoontes voorschrijven. Beslissingen nemen op basis van je gevoel is misschien niet altijd gemakkelijk, maar op de lange termijn zeker de moeite waard. 

Vertrouw op jezelf en je lichaam, die zullen je nooit op het verkeerde been zetten.

Herken en erken je gevoel

De eerste stap is om je bewust te worden van je gevoel en wat ze je proberen te vertellen. Kijk… ik gebruik steevast dit onnozele verhaaltje om dit duidelijk te maken.

“Jantje, een kereltje van 6 jaar zit in de klas en merkt op dat er “iets” is met de juf. Hij voelt dat ze verdrietig is en vraagt, Juf wat is er ben je verdrietig? Waarop de juf antwoord, ma neen gij Jantje, ik voel mij prima! Het ventje kijkt verward en begrijpt er niks van, zijn gevoel zegt dat het niet goed gaat met de juf maar… zijn gevoel zit waarschijnlijk verkeerd want alles gaat goed met haar.”

OEPS en hier gebeurt er iets wat niet zou mogen gebeuren, voortaan zal Jantje zijn gevoel ontwijken omdat hij ervan uitgaat dat z’n gevoel niet juist is. En dat, dat zijn we inderdaad afgeleerd doorheen de jaren. Kijk maar wat we doen tegenover onze dierbaren, om ze zogezegd te beschermen of hen niet te “belasten”, we tonen ons gevoel niet, we zijn sterk en moedig. Ook ik zou hier nog eens in de valkuil durven trappen tegenover mijn kinderen. Ik wil ze niet belasten met hoe ik mij soms voel.

Ook dat is verkeerd, want op die manier resoneert het niet met hun gevoel.

Kijk maar hoe vaak we antwoorden met, “ja hoor alles ok”, als er ons iemand vraagt hoe het gaat. Maar kunnen we gewoon niet zeggen, niet zo goed, maar ik heb geen zin om erover te praten. Daar begint het mee, leer terug om je gevoel te voelen en te herkennen, en eens je durft te vertrouwen op je gevoel zal je de wereld anders zien.

Hoe begin je eraan?

In Human design gebruiken we hiervoor onze autoriteit.  Je autoriteit vertelt je eigenlijk hoe je beslissingen dient te nemen.

Sommige mensen kunnen hun onderbuik vertrouwen, anderen dienen er een nachtje over te slapen, nog anderen dienen gewoon te luisteren naar hun intuïtie en dan heb je ook nog mensen die beslissingen kunnen nemen door te luisteren naar hun eigen stem.

Sowieso hebben we allemaal een eigen autoriteit die ons helpt om de juiste beslissingen te nemen, want eerlijk… ons lichaam liegt niet, het is ons hoofd die ons lichaam manipuleert.

Wat zijn de voordelen van beslissingen te nemen met je autoriteit?

Als je beslissingen neemt met je autoriteit, leidt dat tot een gelukkiger en meer voldaan gevoel. Je bent ook eerder geneigd om bij je beslissing te blijven omdat die voor jou goed voelt. Beslissingen nemen op basis van je autoriteit stelt je ook in staat om meer in overeenstemming met je ware zelf te handelen.  Alsook heb je nadien niet het gevoel dat je iets gedaan hebt tegen je goesting.  We hebben het wel allemaal eens meegemaakt, een beslissing nemen waar je nadien spijt van hebt. Je blijft er dan maar over tobben,  had ik maar, hoe is het mogelijk,…

En dat is nu zo fantastisch aan Human Design, wanneer je leeft volgens je design dan gaat alles vanzelf.

Misschien denk je nu, Jij hebt gemakkelijk praten Samia

Hoch… Weet je, ook ik heb dat moeten leren. Toen ik enkele jaren geleden in aanraking kwam met Human Design was luisteren naar mijn lichaam een enorme uitdaging en eerlijk, soms trap ik ook nog eens in de valkuil als ik een beslissing moet nemen, soms neemt mijn hoofd ook nog wel eens over, ik ben ook niet perfect 😉 Maar dan neem ik gewoon mijn hoofd onder de arm omdat ik besef dat ik op dat ogenblik geen juiste beslissing kan nemen.

Human Design heeft mijn leven veranderd. Zowel op persoonlijk vlak, in mijn business en mijn gezin…Ik ervaar meer rust in mijn hoofd, weet ik waarom iets niet lukt, weet ik waarom iets wel lukt, weet ik wat mijn doel is hier op deze aardbol. Het is en blijft een geweldige tool die ook jouw leven kan veranderen. En dat wil ik met iedereen delen omdat het zo waardevol is.

Goesting in meer? Sluit je aan bij de facebookgroep en dan zie ik je daar terug 🙂

Greetz, Samia

Samia Wielfaert
Samia Wielfaert

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *