Hoe verschillende talenten op de werkplek ontdekken en hoe je die ten volle kunt inzetten

We bezitten allemaal verschillende talenten en vaardigheden, helaas worden die op de werkvloer niet altijd ingezet.  Als werkgever wil je vooral dat je medewerkers een beetje van alles en nog wat kunnen, 

ok… je werft iemand aan omwille van de perfecte match met de uitgeschreven vacature, maar hoe kun je nu in godsnaam weten of de sollicitant ook kwaliteiten bezit die aanvullend kunnen zijn in je onderneming.

Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over het uitvoerende werk, als je solliciteert voor een openstaande vacature voor schrijnwerker of IT er, dan wordt er verondersteld dat die persoon ook de kennis heeft voor het vak. Neen, ik heb het over de talenten, iets wat niet is aangeleerd, iets wat die persoon gewoon bezit en die een schone aanvulling kan zijn op de werkvloer zodat alles nog meer kan stromen.

Kijk, ik zal eerlijk zijn

ik zie heel regelmatig vacatures passeren en wat ik zo schrijnend vind is, dat ze allemaal op elkaar gelijken.

Los van de kennis van de job dient de sollicitant te voldoen aan deze eisen…

  • Je hebt een verzorgd voorkomen
  • Je bent een vlot persoon
  • Je hebt affiniteit voor je vak
  • Je dient zelfstandig te kunnen werken
  • Je bent communicatief
  • Je kunt gemakkelijk samen werken
  • Je bent flexibel

Yeah right… weet je, ik voldoe ook aan die voorwaarden…

Heb je er al eens bij stil gestaan

Maar, heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat er nog tal van andere kwaliteiten zijn? Kwaliteiten en talenten die door samenwerkingen iets schoons kunnen verwezenlijken? Maar goed, hoe ontdek je die dan hoor ik je denken?

Kijk, Er bestaan talrijke testen, wanneer je samenwerkt met een werving of selectie bureau selecteren ze de geschikte kandidaat door middel van verschillende testen, je kent ze wel de capaciteitentesten die vervolgens de capaciteit van de sollicitant in kaart brengt. De sollicitant krijgt dan een ellenlange reeks van testen waar ze letterlijk uren mee bezig zijn.  Pas op, ik breek de testen niet af, er zit (bij sommige) een bepaalde logica achter.

Nu… toen ik 25 was

heb ik ook dergelijke testen moeten ondergaan en ja ik beken, een deel van die testen kon ik gemakkelijk manipuleren en dat heb ik toen ook gedaan. Misschien denk je nu, Samia je bedot jezelf als je dit doet. Ewel, neen, ik wist wat mijn capaciteiten waren, ik wist dat ik geschikt was voor deze job toen der tijd. Als ik had getwijfeld aan mezelf had ik die stap nooit gezet. Ik had de job en ja ik was er goed in!

En waarom schrijf ik dat nu, hoor ik je denken…

Wel… wist je dat er ook nog andere manieren bestaan om de talenten en de kwaliteiten van een sollicitant of medewerker te weten.  En neen, onmogelijk om dit te manipuleren, het is, laat ons zeggen een blauwdruk van de persoon in kwestie, een soort van paspoort waar je tal van zaken kunt van aflezen en als ik zeg “tal” dan bedoel ik “tal” in de ruimste zin van het woord. 

Human Design is een ongelooflijk krachtig systeem die gebruikt wordt in ondernemingen om ieder potentieel voor de volle 100% in te zetten.

Benieuwd wat dit met jouw onderneming kan doen? Contacteer mij, ik luister naar je noden en geef je gericht advies in een verkennend gesprek. hello@samia-wielfaert.be

Greetz, Samia

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *